Každý rok máme v létě tradici. S batohy na zádech přecházíme jedny naše hory. Už jsme zdolali Krkonoše, Orlický, Jizerky, Šumavu i Jeseníky a letos Beskydy. Přechody hor jsou moje srdeční záležitost, překonávání sebe sama, především co se týče trpělivosti a vymýšlení motivačních programů pro děti, pak taky relax v podobě jednoho jediného úkolu denně a to dojít z bodu A do bodu B a především každoroční zlepšování se v minimalistickém balení výbavy, protože když si celý svůj „život“ nesete na zádech, je to jiný, než když ho vezete v kufru auta.

Nutno však podotknout, že vinou mého zlepšení v minimalismu nám minulý rok scházelo to nejpodstatnější a tím je jídlo :) Letos jsem se tedy rozhodla nic nezanedbat a v přípravě proviantu byla opravdu důkladná. Bramborové muffiny s bylinkovým pestem sice zmizely okamžitě……ale v batohu zbyly energetické tyčinky, které se na konci túry hodily.

Příprava muffinů není složitá, hodí se nejen na dlouhé výlety, ale i na pikniky nebo coby netradiční svačina pro blížící se školní dny. Užívejte zbytek prázdnin a určitě je vyzkoušejte :)

Ingredience – na 12 muffinů ( velké košíčky)

  • 500 g brambor
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 150 g strouhané Goudy
  • 100 g švarcvaldské šunky
  • 2 vejce
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 300 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 2 červené cibule najemno nakrájené a dozlatova osmahnuté
  • 1 bylinkové pesto
  1. Brambory uvařím ve slupce den předem. Oloupu je a najemno nastrouhám.
  2. Troubu předehřeju na 220°C.
  3. K bramborám přidám nastrouhaný sýr, najemno pokrájenou šunku, osmahnutou cibuli a olej.
  4. Mouku důkladně promíchám s práškem do pečiva. Přidám k bramborové směsi a promíchám.
  5. Ve vedlejší misce smíchám lehce prošlehaná vejce, mléko, sůl a pepř. Přidám k bramborové směsi a zlehka promíchám.
  6. Vznikne husté a tužší těsto, které pomocí lžíce plním do muffinových košíčků, navrchu každého muffinu vytvořím malý důlek a vložím na střední rošt předehřáté trouby.
  7. Po 20 minutách stáhnu troubu na 180°C, do každého důlku vložím lžičku bylinkového pesta a peču dalších 15 minut dozlatova. Zda jsou muffiny upečené, raději otestuji tradičním zapíchnutím špejle do středu muffinu. Když na špejli neulpí mokré drobečky těsta, je hotovo.