Okurkovou marmeládu jsem vařila poprvé v létě z našich salátovek foliákových, voňavých, šťavnatých a křehkých, takových, které rozlomíte v půli a s chutí se zakousnete. A tak jsem si tu čerstvou vzpomínku chtěla uchovat i ve skleničce.  Byl to trochu risk, ale ve výsledku se podařila výtečná a jedinečná marmoška, která voní létem, svěží okurkou, kapkou citronu a semínky vanilky.

Svou příjemně sladkou chutí, výjimečností a rozverností je předurčena k velkolepé víkendové snídani. Můžete ji namazat jen tak na rozpečený toast, ale pokud se nechcete připravit o to, že z běžného rána vykouzlíte luxusní zážitek, pak uvařte kávu a sáhněte po mém receptu na tyhle báječné croissanty. Budete snídat s lehkostí a kouzlem Pařížského Montmartru za zády :)

Krásné zimní ráno přeji!

Ingredience – na 4 porce

  • 4 křupavé, máslové croissanty
  • 35 g másla
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1 PL citronové šťávy
  • 80g sýra Philadelphia
  • 4 PL okurkové marmelády
  1. Máslo pokojové teploty důkladně vyšlehám s vanilkovým cukrem
  2. Přidám sýr Philadelphia a po opětovném zašlehání i citronovou šťávu. Poté ještě chvilku šlehám, až získám hladký krém.
  3. Croissanty rozkrojím podél, spodní polovinu potřu bohatě krémem, navrch přidám 1polévkovou lžíci okurkové marmelády ( je tekutější než jiné džemy a po krému se krásně rozlije) a přiklopím druhou polovinou.
  4. Sešpendlím párátkem, případně vlastnoručně vyrobeným zápichem, vyskládám na talíře a můžu podávat.

Něco navíc:  Nejlíp chutná v pyžamu, naboso a  s nějakým bezvadným francouzským filmem, který se protáhne až do oběda……..