Chtěli byste recept na takové vánoční cukroví, které zabere nejméně času a sklízí ty největší úspěchy? Já bych ho chtěla taky……  Protože a neříkejte, že u vás to tak není…..můj předvánoční závod s časem na dohled cílové pásce začínám opět prohrávat. Mám toho teď nad hlavu.

Ale když přijde taková nabídka jako od Arki – udělat společně vánoční atmosféru prostřeného stolu…..nemůžu odmítnout. Arki mám nesmírně ráda, nejen pro jejich krásné věci, které dělají domov domovem, nádobí, se kterým je stolování luxusní záležitostí, ale hlavně pro tu ideu pomalého života, užívání si, naslouchání jednoho druhému a prožívání každého okamžiku.

Vyhrnu si tedy rukávy a vytáhnu těžký kalibr, cukroví na první pohled složité až běda, efektní jak pralinky z Belgie, na přípravu však jednoduché a snadné. A výhodou je nesporně i fakt, že ho můžete dělat na etapy.

Takže, když si vyšetříte nějakou tu půlhodinku mezi každodenními povinnostmi a nákupem vánočních dárků, neváhejte a pusťte se do toho. Garance úspěchu nesčetněkrát prověřena! Pak stačí jen servírovat na krásném nádobí a vánoční atmosféra je tu jako mávnutím kouzelného proutku.

Ingredience  – na cca. 40 kousků

Na korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
  • 2 čajové lžičky holandského kakaa
  • 50g cukru krupice
  • 1 žloutek

Na náplň :

Na polevu:

  • 100 ml smetany na šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  1. Křehké těsto je velmi jednoduché, jen je potřeba pracovat rychle…… pak je úspěch zaručen. Máslo nakrájené na kostky udržuju v chladu v lednici, stejně tak žloutek. V mixéru nejprve provzdušním mouku s kakaem a cukrem tak, že zapnu na pár sekund na nejvyšší výkon. Pak přidám chladné máslo, znovu na pár desítek sekund zapnu, až se mi tvoří drobenka. Nakonec vliju žloutek a opět zapnu mixér. Jakmile se mi vytvoří koule, těsto je hotové a mohu ho začít používat. Pokud se vám koule netvoří, přidejte trochu vody, ale opatrně, přilévejte po troškách.
  2. Troubu si předehřeju na 190 stupňů.
  3. Křehké těsto se běžně doporučuje odležet půl hodiny v lednici, aby získalo elasticitu, ale tu já v tomto receptu nepotřebuju, protože ho nebudu vyvalovat na plát. Do připravených formiček (nerezové vymažte máslem) vtlačím kousek těsta a rovnoměrně upravím po celém vnitřku formičky. Nahoře přebytky oříznu.
  4. Peču v předem vyhřáté troubě cca 15 minut.
  5. Po vychladnutí (můžete si košíčky i několik dní dopředu předpéct a uložit v chladu) košíčky naplním citronovou marmeládou a uložím na hodinu do lednice, aby marmeláda hodně ztuhla.
  6. V rendlíku zahřeju smetanu na šlehání až k varu, odstavím a vymíchám dohladka s cukrem a nalámanou hořkou čokoládou. Polevou pak udělám na košíčkách čepičku a dozdobím čerstvou či kandovanou citronovou kůrou případně ořechy nebo oblíbeným sušeným ovocem.

Něco navíc:  Když necháte košíčky uložené v papírové krabičce pár dní odležet v zimě venku na parapetu, korpus nádherně změkne a zvláční a chutě se prolnou dohromady. Hezké vánoce!