Tahle polévka je opravdu vděčná. Jednoduše do ní dáte kousek od každé zeleniny, kterou doma najdete (nemusíte se striktně řídit mým návodem, klidně experimentujte) a tak je pokaždé jiná a přesto pokaždé naprosto dokonalá. Záleží jen na vaší chuti a náladě.

A protože máme ještě pořád jaro, tak si uděláme jarní variantu a doplníme ji čerstvým kopřivovým pestem. Kopřivy jsou právě v plné síle a minestrone dodají pikantní tečku na závěr. Pesto z ní udělá hvězdu. Z té polévky samo sebou, a z vás, z kuchaře jakbysmet.

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g anglické slaniny na kostičky nebo nudličky
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 bulva fenyklu, nakrájená nadrobno
  • 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 400g konzerva sekaných rajčat
  • 150 g drobných těstovin
  • 1/4 malé kapusty
  • 400g uvařených bílých fazolí
  • 90 g kopřivového pesta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  1. Rozpálím si ve velkém hrnci olivový olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékám nakrájenou anglickou slaninu.
  2. Přidám česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dál restuji, dokud zelenina nezačne chytat barvu .
  3. Vmíchám protlak, vše zaliju vývarem smíchaným s rajčaty a přivedu k varu.
  4. Jakmile začne polévka vřít, vsypu těstoviny, zamíchám a vařím podle návodu, tak aby byly al dente. Nakonec přidám nakrájenou kapustu a fazole a prohřívám minutku, dvě.
  5. Ještě dochutím solí a pepřem a při servírování ozdobím na talíři pestem z mladých kopřiv.

Pokud polévka zbude do druhého dne, počítejte s tím, že těstoviny většinu vody dodatečně „vypijí“ a proto mějte v záloze ještě půl litru vývaru na doředění při ohřevu.