Kančí kýta se šípkovou

Kančí kýta se šípkovou

Vita jezdí každý rok na kance. Na lov, kdy prosedí půl jasné zimní noci na posedu v naprostém tichu a společnost mu dělá jen jeho stejně mlčící kamarád myslivec a měsíc na obloze – nejlépe v úplňku, tak aby bylo na kance pěkně vidět. Je to nádhera, povídá. Podezírám ho, že tam jezdí oba stejně jen kvůli té nádheře a kance, kteří se přijdou na siláž nakrmit, nechávají být a jen se tak v tom tichu kochají……protože…..nikdy nic nepřivezl.

Já si však nemůžu nechat kančí se svíčkovou ujít….už jen kvůli té vzpomínce na Slavnosti sněženek a jejich nostalgii. Kance tedy nakoupím, pro skleničku šípkovky sáhnu do zásob a než se Vita vrátí, bude ta pravá kančí pečeně na stole. Nádhera na druhou…..

Suroviny:

1,5 kg kančí kýty + slanina na špikování 100g

3 lžíce slunečnicového oleje

100 g slaniny, pokrájené nadrobno

80 g hladké mouky

1 lžička přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky

3 lžíce dezertního vína

 

na marinádu :

3 cibule, pokrájené nadrobno

4 mrkve, nakrájené nadrobno

3 petržele, nakrájená nadrobno

1/2 malého celeru, nakrájeného nadrobno

10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu a 5 kuliček jalovce

šťáva z jednoho citronu

100 ml vinného octa

200 ml slunečnicového oleje

 

na šípkovou omáčku :

200 ml červeného vína

120 g šípkové marmelády

citronová šťáva + sůl na dochucení

 

  1. Smíchám suroviny na marinádu a naložím do ní na dva dny maso. Přetáhnu folií a nechám v lednici.
  2. Po dvou dnech maso z marinády vyjmu, osuším, prošpikuju slaninou, obalím v mouce (zbytek mouky nechám na omáčku), v pánvi rozehřeju olej a kýtu na něm ze všech stran prudce opeču.
  3. Předehřeju si troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřeju pekáč, dám do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Pak zamíchám cukr a zaliju octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče pak vložím maso a peču ho alespoň hodinu a půl, spíš dvě, doměkka.
  4. Upečené maso vyjmu a dám stranou do tepla. Pekáč postavím na plotnu a nechám šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Ten zapráším zbytkem mouky, zaliju červeným vínem, trochou vývaru a přidám šípkovou marmeládu. Omáčku povařím, dochuťím cukrem, citronovou šťávou a solí.
  5. Nejvíc nám doma jde kančí se šípkovou dohromady s karlovarským knedlíkem, ale klidně použijte i klasický houskový……jen prosím, doma udělaný, nadýchaný a v puse se rozplývající…..