Nikdy jsem nebyla milovník klasických narozeninových či jiných dortů. Těsto se mi zdálo moc suché, krém příliš máslový. Zaplať pánbůh, že ty časy, kdy jiné cukrářské skvosty neexistovaly nebo snad byly mým dětským zrakům a chuťovým buňkám naprosto neznámými, jsou už nenávratně pryč.

Zjistila jsem, že dort může být naprosto skvostná záležitost naplněná chutěmi, rozplývající se na jazyku, s těstem, kterého byste snědli metrák na posezení a krémem lehkým, ale plným, že vás pohladí a nemůžete odolat…….ještě jednu lžičku…..a tak tu poslední…..a vždyť se nikdo nedívá, tak ještě jednu….tahle bude fakt úplně poslední…..a zítra začnu cvičit :)

Tohle je můj letní dort, vláčný po cuketě, hebký díky mascarpone a v celku……naprosto neodolatelný.

A když skončí cukety……nahraďte je jablíčky, uberte trošku cukru a máte další skvost! Korpus je tmavý díky kokosovému cukru a má lehce exotický nádech…..zamilujete si ho :)

Suroviny:

Na korpus

  • 350g polohrubá mouka v tradiční variantě ( osobně s moukami hodně experimentuju a nikdy si zásadně nezaznamenávám poměry :), pro tento dort jsem použila mix, pohankové, špaldové a rýžové)
  • 1 a ½ prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 350g najemno nastrouhané oloupané cukety
  • 350g kokosového cukru
  • 2 vejce
  • 250ml mléka

Na krém a zdobení

  • 250g mascarpone
  • 500ml smetany na šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 150g kokosového cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 20ml mléka
  • 1 citrón bio – šťáva i kůra
  • Ostružinová marmeláda
  • Ostružiny, další ovoce a květy na zdobení dortu
  1. Troubu si předehřeju na 180°C.
  2. Vejce lehce prošlehám spolu s mlékem a cukrem. Pak postupně přidávám za stálého šlehání moku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmíchám nastrouhanou cuketu.
  3. Vzniklé poměrně řídké těsto naleju do rozevírací dortové formy, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou či krupičkou.
  4. Peču na středním roštu cca. 40 minut, před vyjmutím vyzkouším špejlí, zda je dortový korpus upečený i ve středu. Špejle může být po vyjmutí vlhká (díky cuketě bude výsledné těsto vláčné a hutnější), ale nesmí na ní ulpět drobečky těsta.
  5. Korpus nechám ve formě vychladnout.
  6. Připravím si krém. Všechnu smetanu vyšlehám se ztužovačem do pevné šlehačky. Namočím želatinu do studené vody, aby nabobtnala, a pak ji vyždímám a rozpustím v teplém mléce (pozor, nesmí být horké!). V jiné misce smíchám mascarpone s citronovou šťávou a kůrou a přidám kokosový cukr. Na závěr zlehka promíchám šlehačku s mascarpone i želatinou rozpuštěnou v mléce. A krém je připravený! Dám si stranou pár lžic na potření vrchního patra a boků dortu a do většiny krému vmíchám čerstvé ostružiny či jiné lesní ovoce.
  7. Vychladlý korpus rozříznu v půli na dva stejné díly. Spodní díl potřu ostružinovou marmeládou, rozetřu krém a přiklopím vrchním dílem. Navrch rozetřu krém bez ostružin a uhladím spolu s boky cukrářskou kartou.
  8. Pak už jen dozdobím čerstvým ovocem, bylinkami a jedlými květy. Tentokrát jsem použila květy měsíčku a kvetoucí meduňku, která dort krásně rozvoněla a dodala mu tu správnou něžnost.

Tip navíc : Korpus si můžete upéct den, dva předem a dort zkompletovat až později. Nejlépe chutná přes noc odleželý v lednici, kdy se chuti propojí, korpus natáhne vlhkost krému a vše se krásně propojí a zakulatí.