Podzimní dýňový cheesecake

Podzimní dýňový cheesecake

Poprvé jsem s ním zazářila na halloweenském posezení maminek v naší školce. Znáte to – všude oranžová, divoký děti, hluk…. a tak jsme si našly tišší kout, pily kafe z kelímku a vychutnávaly si relativní klidnou chvilku a pozorovaly zpovzdálí. Od té doby je mou stálicí rok co rok. Halloweena neprožívám, zato klidný chvilky ano. Jsou tím, po čem toužím každý rušný den a co lokám plnými doušky večer po desáté, když se u nás doma konečně rozhostí vytoužené ticho. Pokud bažíte po takové klidné chvilce, pojďte si ho upéct se mnou. Mám pro vás rychlý recept, kdy je už půlka práce hotová a dýně připravená katapultovat vás do tichého vesmíru za pár chvil. Díky hotovému dýňovému krému to bude pečení raz dva.

Suroviny

200 g máslových sušenek
50 g másla
300 g dýňového krému ( může být i méně – cheesecake pak bude světlejší)
1 čajová lžička mleté skořice
2 čajové lžičky citronové šťávy a trocha strouhané kůry
2-3 vejce – záleží na velikosti
100 g třtinového cukru – pokud jste na sladší chutě, dejte víc
250 g sýru Philadelphia (pokud použijete méně dýňového krému, dejte o to více sýra)
Kaštanové vločky na zdobení

Postup

  1. Předehřeju si troubu na 180°C.
  2. Sušenky rozdrtím v mixéru (s trochou práce to zvládnete i válečkem) a zaliju je rozpuštěným máslem. Důkladně promíchám a vzniklou směs namačkám do dortové  formy vyložené pečícím papírem. Korpus dám předpéct na 10 minut do vyhřáté  trouby.
  3. Mezitím v míse smíchám dýňový krém, sýr, vejce, cukr, skořici, citronovou šťávu i kůru. Vezmu si na pomoc tyčový mixér a pořádně promíchám dohladka.
  4. Směs vliju na předpečený korpus a dám do trouby na 45 – 60 min., dokud povrch nezezlátne a náplň neztuhne. Hotovo je, když jsou okraje upečené, ale uprostřed se ještě mírně chvěje.
  5. Nechám vychladnout, posypu kaštanovými vločkami, zalezu si do koutka a budu tiše jako myška, aby mi tu dobrotu snad nikdo nesnědl.