Čokoládová bábovka s višňovou glazurou

Čokoládová bábovka s višňovou glazurou

Teď v létě je to ovocný masakr a stejně jako každý jiný výrobce a zpracovatel ovoce, tak i u nás v Monamy kopírujeme sezónu a stejně jako je začátek června zasvěcený jahodám, první polovina července malinám a rybízu, následovány višněmi, tak teď koncem července jsme již v dekádě borůvek a ostružin. Je tolik plodů, tolik chutí a tak málo času!

Proto také blogové články zejí prázdnotou a těžko mi vystačí chvilka na nějaký extra počin, který by stál za vyfocení a zaznamenání. Ale přece…..když přijdou dny deštivý a venku je nevlídno, skoro k podzimu to vypadá, pak mám chuť upéct něco voňavýho, intenzivního….na zahřátí. A přestože bych měla využít toho, že mám den, dva volna, řádím v kuchyni a teprve když na stole voní právě z trouby vytažená bábovka, pak jsem spokojená.

Ta dnešní je hóóóóódně čokoládová kombinovaná s kyselostí višní a trochou růžového pepře, korunovaná bílým rumem. Tak jestli máte v dešti taky chuť tančit u plotny, pojďte se mnou. 🙂

Suroviny :

  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • 250g hladké mouky
  • 30g kakaa holandského typu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 125 ml smetany na šlehání
  • špetka soli
  • 200g čokolády 70%
  • 125 ml podmáslí
  • 200g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 240g másla
  • 4 vejce + 1 bílek
  • 150g višňové marmelády s růžovým pepřem

 

  1. Troubu si předehřeju na 170°C. Vymažu si a vysypu bábovkovou formu.
  2. Mouku prosiju do mísy, přidám kakao, jedlou sodu a sůl. Vše důkladně promíchám a odložím stranou.
  3. V rendlíku přivedu smetanu k varu. Odstavím, přidám do ní nalámanou čokoládu a vymíchám dohladka. Poté přiliju podmáslí, promíchám a nechám vychladnout.
  4. Ve velké míse vyšlehám máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidám postupně všechna vejce a bílek a důkladně zašlehávám. Poté postupně a na střídačku zapracuju čokoládovou i moučnou směs.
  5. Hotové těsto vliju do formy a peču 55-60 minut. Před vyjmutím vyzkouším špejlí, zda je bábovka upečená. Na špejli nesmí ulpět vlhké drobečky. Bábovku nechám cca. 10 minut ve formě, pak vyklopím a nechám vychladnout na mřížce.
  6. Višňovou glazuru připravím prostým rozpuštěním marmelády v rendlíku a tekutou glazurou přeliju bábovku. Po vychladnutí opět ztuhne.