Zavařované bábovky

Zavařované bábovky

Napsala mi jedna z našich fanynek na ezavarovani.cz, jedna z těch, které milují weckovky a používají je na tisíc způsobů. Mě samotnou stále překvapuje, k čemu všemu je možné skleničky weck využít a co vše do nich lze zavařit, upéct, naložit, dekorovat nebo jen servírovat. Ale zavařované bábovky? O tom jsem slyšela poprvé. Nemohla jsem nevyzkoušet a z výsledku jsem moc potěšená, protože zavařování bábovek funguje a zároveň si troufám tvrdit, že výsledný produkt…..tedy bábovka……je chuťově i lepší, než ta klasická, pečená ve formě. Já mám ráda vláčné bábovky, nevysušené, které se nedrolí a nemusím každé sousto zapíjet. Přesně taková je zavařovaná bábovka. A pokud jí odpustíte nižší estetickou hodnotu, pak se může stát vaším favoritem číslo 1. Také proto, že ve spíži by měla vydržet i půl roku a tak být stále při ruce pro případnou návštěvu nebo jen tak, když na vás přijde mlsná.

Vyzkoušela jsem 2 druhy, u nichž je základní těsto stejné, podle receptu, který vlastním už dlouhé roky a osvědčil se mi. Suroviny na základní těsto odměřuji hrnky (záleží jen na vás, jakou velikost zvolíte), další ingredience dávám „od oka“. Udělejte to taky tak, odměřte základní suroviny a pak experimentujte. Věřím, že tak si najdete tu svoji TOP bábovku, přesně podle vaší chuti.

Bábovky lze zavařovat dvěma způsoby:

  1. Upečete bábovku ve weckovce, tak že ji používáte jako klasickou formu (bez víčka) a následně ještě horkou bábovku přiklopíte víčkem s gumičkou, zacvaknete klipy a necháte v troubě při 105°C zvolna zavařit cca. 40 min.
  2. Oba výše zmíněné procesy sloučíte……pečete a zavařujete zároveň. Tak jsem to zkoušela i já. Doba výroby je sice značně delší, avšak díky pečení v uzavřené formě bábovka nevysychá, nemá tmavý okraj a to mě na ní baví, protože mi připomíná vláčný dortový korpus.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, přeju vám, užijte si ten pohled do trouby, kdy těsto roste před očima a hlavně chvilky pohody při kafíčku a kousku výborné domácí dobroty.

 

Ingredience – na 4 sklenice WECK o objemu 850ml

    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 1 hrnek cukru
    • ½ hrnku kvalitního oleje (rozpuštěného másla)
    • 1 hrnek mléka
    • 3 vejce
    • 1 prášek do pečiva

Na citronovo-makovou bábovku : čerstvě vylisovaná citronová šťáva i s dužinou, mletý mák

Na pomerančovo-kakaovou bábovku : pomerančová marmeláda (rozmixovaná dohladka), holandské kakao

 

  1. Všechny základní ingredience odměřím a ve velké míse smíchám dohromady. Začínám lehce rozšlehanými vejci v mléce, pak přidám olej/máslo, cukr a nakonec mouku promíchanou s práškem do pečiva. Pokud se mi zdá směs příliš hutná, přidám trochu mléka.
  2. Připravené základní těsto rozdělím na 2 poloviny, přidám další ingredience a zlehka promíchám.
  3. Zavařovací sklenice vymažu máslem a vysypu strouhankou. Pozor, používejte sklenice, které mají kónický tvar, upečenou bábovku z nich snadno „vyklepnete“.
  4. Troubu si předehřeju na 105°C.
  5. Těsto rozdělím rovnoměrně do sklenic, zhruba do poloviny výšky. Raději ne více, těsto nabude a je důležité, aby se nedostalo až ke gumičce a nepokusilo se vyběhnout ze sklenice ven. Sklenice zavíčkuji a přichytím klipy.
  6. Vložím do trouby a pozvolna peču/zavařuju. Doporučená doba je u tohoto způsobu pečení 120 minut po dosažení vnitřní teploty bábovky 100°C. Protože to jednoduše není možné u zavíčkované bábovky zjistit, přidala jsem 30 minut pro dosažení této teploty a dalších 30 minut pro „sichr. Výsledný čas pečení je tedy přesně 3 hodiny.
  7. Upečené bábovky nechám vychladnout při pokojové teplotě. Zkontroluji, zda jsou zavařené – ouško gumičky směřuje dolů, není v horizontální poloze, jako když sklenici uzavřete bez zavaření. A pak je uložím do spíže.

Naše čtenářka píše, že vydrží zaručeně půl roku. To prozatím nemohu potvrdit, testovací sklenici jsem uložila a za 6 měsíců vyzkouším. Pak dám vědět i sem.