Čokoládová pěna s bergamotem

Čokoládová pěna s bergamotem

To jaro si ale dává načas! Nejdřív nás tak namlsá pár skoro letními dny a teď zase zima jako v hladomorně. Tak co s tím?

Když je taková zima, jako teď, honí mě mlsná na něco hoooodně intenzivního, hříšně a pekelně nezdravýho, takovýho po čem přiberete, jen se na to podíváte. Takovýho, že ve mně rozpálí vášeň pro zakázaný věci, pohladí mě a polaská. Proto, nečekejte nic nabitýho vitamíny, jarně nastartovanýho…..budeme ještě chvíli v pelíšku, mlsat si pod peřinou a dokud to jaro skutečně neukáže svou líbivější tvář, prostě nevylezem! Já teda rozhodně…….

P.S.: jestli to čtete a venku je už hezky, tak nebojte…….ona je ta čokoládová kráska výborná i v letním horku, navečer, když slunce zapadá, se sklenkou šumivého vína…..je výborná celoročně 🙂

Ingredience – na 4 větší porce nebo 8 malých

    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 4 vejce
    • 40 g krupicového cukru
    • 200 g tmavé čokolády, nalámané
    • 2 lžíce čajového bergamotu extra
    • neslazená ušlehaná smetana a nasucho upražené mandlové plátky
    • maliny a borůvky pro potěšení oka a pro dětské nenechavé ručičky
  1. Vejce rozklepnu a oddělím žloutky od bílků. Bílky šlehám mixérem tak dlouho, dokud se na povrchu po vytažení metly neobjeví měkké špičky. Potom přidávám postupně cukr a šlehám, až získám hustou a lesklou směs.
  2. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu tak, aby byla všechna krásně tekutá a hladká. Odstavím, přidám 60ml smetany a žloutky. Vše dobře promíchám, až vznikne hustá konzistentní směs.
  3. Nakonec vmíchám bergamotovou marmeládu. Pokud chcete docílit hladké konzistence dezertu, rozmixujte ji předem. Mně křupavá a jemně hořká kůra na skusu nevadí a tak nechávám, jak je.
  4. Zbylou smetanu vyšlehám dotuha a spojím s čokoládovou směsí. Nakonec opatrně vmíchám ušlehané bílky.
  5. Čokoládovou pěnu rozdělím do skleniček a nechám v ledničce ztuhnout alespoň 4 hodiny (ale klidně i do druhého dne).
  6. Před podáváním dozdobím kopečkem neslazené šlehačky, malinou a posypu opraženými mandlovými plátky.

Něco navíc:  Když dáte čokoládovou pěnu do cukrářského sáčku se zdobící špičkou, budou se vám skleničky lépe plnit, získáte zajímavý „housenkový“ efekt při pohledu na dezert a nebudete se muset stresovat při otírání zamazaného vršku sklenky.  Já se tentokrát trápila…….tak příště 🙂