Dort s malinami a černým rybízem

Dort s malinami a černým rybízem

Znáte to….nikdy neříkej nikdy…… Já si například naprosto vážně myslela, že nikdy, vážně nikdy, nebudu dortová. Jako že koláče dělám ráda, dezerty taky, ale dorty? A pak se něco letos v létě stalo a ejhle, z dortů je moje nové velké téma, prostor k experimentování, zkoušení, kombinování, pole nekonečných možností zdobení a ladění toho nejlepšího korpusu a krému. Jo, propadla jsem jim. Vypadá to, že vás jimi do budoucna budu zásobovat mnohem víc a věřím, že vás to bude bavit taky tak jako mě.

Dnešní dort je takovou vylepšenou klasikou. Korpus zvláčněný sirupem je krásně voňavý a rozplývá se v ústech. Šlehačkový krém odlehčený skyrem je svěží a díky citronové kůře a šťávě příjemně nakyslý. Dohromady je to taková paráda, že určitě nezůstanete jen u jednoho kousku!

Suroviny:

Na korpusy

  • 220g polohrubá mouka ( ideálně celozrnné)
  • 1 a ½ prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 40ml dobrého slunečnicového oleje
  • 250g moučkového cukru
  • 10 vajec pokojové teploty
  • Špetka soli
  • Trocha másla na vymazání

Na krém

  • 750ml smetany na šlehání
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 120g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 30ml mléka
  • 500g skyru (může být i zakysaná smetana, ale se skyrem je dort lehčí 🙂
  • 1 citrón bio – šťáva i kůra
  • Černorybízový nebo malinový sirup
  • 400g maliny, černý rybíz (můžete použít i mražené)

 Na zdobení

  • Ovoce a květiny na ozdobu (fíky, eukalyptus) – podle sezóny a dostupnosti
  • Sněhové pusinky
  1. Upeču si dortové korpusy. Uvedené množství v receptu je na 2 korpusy o průměru dortové formy 24cm, které po upečení prokrojím a výsledný dort je pak čtyřpatrový. Pokud chcete vyrobit nižší dort, stačí, když si připravíte pouze 1 korpus. V tom případě snižte množství surovin na korpus napolovic, u krému pak na 2/3.
  2. Dno dortové formy vyložím pečícím papírem, boky vymažu máslem. Žloutky vyšlehám spolu s cukrem a 4 lžícemi horké vody. Přidám olej, prášek do pečiva a nakonec mouku.
  3. Z bílků a špetky soli vyšlehám pevný sníh tzv. na špičku. Takový sníh je tuhý, ale ne příliš, proto se pak lépe vpracovává do žloutkové hmoty. Po opatrném a postupném zapracování sněhu do žloutkové hmoty těsto opatrně vliju do připravené formy a vložím do studené nepředehřáté trouby.
  4. Peču na spodní a horní ohřev na 160°C po dobu 1 hodiny. Pak troubu vypnu a při pootevřených dvířkách nechám korpus uvnitř postupně vychladnout. Vychladlý korpus je nejlepší zabalit do potravinové folie a nechat uležet do druhého dne, protože se s ním pak lépe pracuje a při prokrajování se tolik nedrolí.
  5. Připravím si krém. Skyr, citronovou kůru a šťávu z 1 citronu a cukr smíchám dohromady. Želatinu namočím do teplého mléka (cca.60°C) a až se rozpustí, přidám ji ke skyrové směsi. Smetanu ušlehám se ztužovači do pevné šlehačky a poté také postupně a opatrně zapracuji do krému.
  6. Z hotového krému si malou část oddělím na potření vrchního patra a do zbylého vmíchám maliny a černý rybíz. Teď je vše připraveno a můžu se pustit do kompletování dortu.
  7. Prokrojím korpusy, položím je vnitřní stranou nahoru a všechny prokapu černorybízovým nebo malinovým sirupem. Díky němu nebude korpus suchý, ale báječně vláčný.
  8. Patra korpusů skládám na sebe a promazávám krémem s ovocem. Na vrchní patro nanesu krém bez ovoce a dám celé do lednice na cca. ½ hodiny zatuhnout. Pak uhladím boky i vršek dortu a ozdobím podle chuti a sezóny dostupným ovocem, květy či pusinkami.

Tip navíc : Tvarově hezkého dortu dosáhnete tak, že na vrchní patro použijete spodní díl korpusu obrácený vzhůru nohama. Tak získáte krásně rovný vršek a ostrou hranu.