Pro nás, co je nám denním chlebem zpracovávání čerstvýho rostlinstva, je právě ta nynější letní sezóna tím top nejvytíženějším obdobím v roce. A když si k tomu navíc přidám mou nechuť v létě vařit (naštěstí se to netýká pečení, takže úplně o suchým chlebu nejsme :)), pak opravdu stoupnu k plotně jen v těch případech, kdy se doma sejdeme všichni.

Většinou však sáhnu po nějakým salátu nebo narychlo ugrilovaným kousku masa. Proto je mojí záchranou pár jídel, který v různých variantách obměňuju a jedním z těch nejoblíbenějších je hummus! Stačí k němu zakrojit čerstvou zeleninu ze zahrádky a v pár minutách je na stole jídlo, který je vydatný, svěží a výborný zároveň. Můžu si ho s sebou sbalit na cesty, je skvělý na piknik a je možný si ho připravit do zásoby, protože v lednici pár dní vydrží bez újmy na chuti a kráse.

Ten dnešní recept je z hnědé cizrny, která je výraznější než klasická žlutá. Vyzkoušejte si obě varianty a uvidíte, která vám zachutná lépe.  S pestem můžete samozřejmě experimentovat taky, kombinace různých bylinek a ořechů udělá z každé porce jedinečný pokrm.

Suroviny pro 6 lidí :

  • 500g hnědé cizrny
  • 2 lžíce pasty Tahini
  • 50ml vody
  • 150ml kvalitního olivového oleje + trocha na zředění pesta
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 70ml citronové šťávy
  • himalájská sůl a černý pepř
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • hrst pražených semínek slunečnice, semínka černuchy
  • šalvějové pesto
  1. Cizrnu na noc namočím do studené vody se lžičkou jedlé sody (díky sodě bude hummus krémovější a jemnější). Druhý den uvařím hodinu až hodinu a půl doměkka. Nechám vychladnout.
  2. Cizrnu dám do mixéru, přidám olivový olej, vodu (hodně studenou), citronovou šťávu, pastu Tahini, římský kmín, červenou papriku a propasírovaný česnek. Vše rozmixuju dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přidám malinko studené vody. Podle chuti osolím a opepřím.
  3. Připravený hummus aranžuji na talíř nebo do krabičky, ozdobím šalvějovým pestem, které lehce zředím olivovým olejem, posypu slunečnicovými semínky a semínky černuchy a případně dozdobím jedlými květy (v mém případě květy šalvěje).

Můj tip : V uzavíratelné misce vydrží hummus v lednici i 5 dní. Pokaždé stačí nakrájet sezónní zeleninu na delší tyčinky – skvěle se hodí salátová okurka, paprika, mrkev či kedlubna, a parádní svačina či lehký oběd je na světě. Úžasně také chutná s čerstvým kváskovým chlebem.