Dýňové tiramisu

Dýňové tiramisu

Není u nás doma jiného dezertu, který bych připravovala častěji. To klasické tiramisu se silnou kávou, syrovými vejci a tučným mascarpone je jedním z mála receptů, který si dokážu udržet v hlavě a před jeho přípravou nemusím listovat stohy kuchařek, vytištěných papírů a ručně značených poznámek.

Tiramisu je skvělá záležitost a máme ho rádi všichni bez výjimky. Jo ……. s tím kafem a syrovými vejci ho baští i náš tříletý Nikola. Je mi jasný, že ne všichni to skousnete a svýmu dítku byste ho nejspíš nenabídli a proto tady je taková lehce ošizená, nicméně na chuti nijak nezaostávající verze, kde vaječný žloutek nahradí dýňový krém a kávu případně cikorka nebo jiná alternativa. Dýňové tiramisu chutná jinak než to klasické, ale věřím, že si na něm pochutnáte moc, protože u nás se ani tahle jeho podoba dlouho neohřeje a mizí tak rychle, že leckdy stihnu sotva ochutnat.

Suroviny:

Na korpus

  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 500g mascarpone
  • 500g smetany ke šlehání
  • 1 – 2 skleničky dýňového krému ( záleží dle Vaší chuti )
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 300 ml silné filtrované kávy s 2 lžícemi třtinového cukru ( případně výluhu čekankového či pampeliškového kořene)
  • holandské kakao
  1. Připravím si hranatou skleněnou formu ( můžete i keramickou, ale v tý skleněný uvidíte nádherně jednotlivé vrstvy :))
  2. Dýňový krém vyšlehám ručním mixerem s mascarpone do hladka, přidám 4 lžíce třtinového cukru a opět důkladně promíchám.
  3. V čisté nádobě si vyšlehám smetanu dotuha a pomalu pomocí stěrky vmíchám do připraveného krému. Míchám opravdu opatrně, aby mi šlehačka nespadla a já získala nadýchanou konzistenci.
  4. Jednotlivé piškoty namáčím v oslazené kávě a kladu vedle sebe na dno mísy. Potřu vrstvou krému a posypu vydatně holandským kakaem. Poté postup opakuji ještě jednou. Vrchní vrstvu krému opět zasypu kakaem a nechám vše proležet v lednici do druhého dne.

 

Tip navíc : jestli nemáte na lednici zámek, připravte si karimatku a spacák hned u ní, abyste si byli jistí, že se tiramisu dožije rána. Jen pozor, abyste ho v noci nesnědli vy sami 🙂