Je to francouzská klasika. Křehké těsto plněné krémem, ovocem, ořechy nebo čokoládou. Dortík, který může být malinký i větší. Na jedno sousto nebo s ambicí zasytit až do druhého dne. Pokaždé dělám velikosti obě, tak aby si každý vybral podle svého gusta. A většinou také schovávám pod vrchní čokoládový krém různé krémy či marmelády. Pro to překvapení, pro ten zážitek…..

Ale dnes zůstávám jen u jedné náplně – jedné z nejpodařenějších. U dvou krémů – prvního plného podzimního sluníčka a kořeněného jemně exoticky, druhého ze silné čokolády, temného a sytého. Když ti dva se dají dohromady a necháte je odpočinout do druhého dne, aby se důkladně rozležely, pak vězte, že na stůl přinesete takovou dobrotu, po které se jen zapráší.

Suroviny:

  • 250g hladké mouky
  • 150g vychlazeného másla, nakrájeného na kousky
  • 1 lehce našlehané vejce
  • 50g moučkového cukru
  • 2 kapky vanilkového extraktu
  • sklenička dýňového krému
  • 100g šlehačky
  • 100g másla
  • 200g 70% čokolády
  1. Všechny suroviny na křehké těsto by měly být před zpracováním velmi chladné. Vyndám je z lednice tedy těsně před přípravou.
  2. Mouku, sůl a moučkový cukr vložím do sekacího robotu a na chvilku zapnu, jen aby se mouka provzdušnila. Přidám nakrájené máslo a znovu zapnu na pár vteřin. Nakonec přidám našlehané vejce s vanilkovým extraktem. Opět zapnu robot, dokud se nevytvoří koule. Těsto je nutné zpracovat rychle, nepřepracovat – není to těžkopádný Honza, ale šarmantní Francois.
  3. Hotové těsto zabalím do folie a nechám v lednici půl hodinky odpočinout. Bude pružnější a lépe zpracovatelné.
  4. Předehřeju si troubu na 180°C.
  5. Odležené těsto vyválím na 2 až 3 mm silný plát. Vykrajuji kolečka o velikosti formiček, tak aby je těsto vyplnilo celé až po okraj. Připravený plech vložím do trouby a peču přibližně 10-12 minut dozlatova.
  6. A jdu na čokoládový krém. Do kastrůlku vliju šlehačku, přidám pokrájené máslo a přivedu k varu. Jakmile začne vřít, odstavím, vsypu na kousky nalámanou čokoládu a vymíchám dohladka. Udržuju teplé.
  7. Upečené korpusy nechám 5 minut chladnout ve formičkách a poté opatrně vyklopím.
  8. Do zcela vychladlých mističek dám na dno vrstvičku dýňového krému a přeliju teplým čokoládovým krémem. Celé nechám vychladnout a v lednici odležet do druhého dne. Těsto krásně zvláční a chutě se propojí.