Jsem holka z Krkonoš. Les jsme měli za humny a houbaření…..to byl častý víkendový program naší rodiny. Babička Jiřinka byla členem mykologického klubu a  hlavně díky ní nesbíráme jen tradiční hřiby, podhřiby, případně babky, křemenáče nebo kozáky, ale taky jedlý „prašivky“.  Její polévka z opěnek s domácími nudlemi je náš rodinný poklad.

A taky gulášovka z ………. z muchomůrky růžovky. Z klobouků, které jsou chuti jemné, delikátní a neopakovatelné. A jsou jedlé. Nebojte…..pro nás už dávno snadno rozeznatelné a s ostatními jedovkami nezaměnitelné. Takže, pokud jste taky houbařští nadšenci, kteří seberou kdeco a z lesa nikdy neodcházíte s prázdnou, pak je taky určitě poznáte a budete vařit se mnou. A vy, co se nevyznáte, určitě to napravte, protože tahle gulášovka je tak dobrá, že by byla škoda ji nikdy neochutnat.

Suroviny na polévku – 4 porce:

  • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
  • 500 g muchomůrky růžovky, pokrájené
  • 6 stroužků česneku, prolisovaného
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 bobkové listy
  • hladká mouka na jíšku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  1. Rozpálím si ve velkém hrnci sádlo a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékám nakrájenou cibuli s drceným kmínem.
  2. Přidám růžovky a dál restuji asi 5 minut .
  3. Zapráším červenou paprikou, krátce orestuji ( pozor, aby paprika nezhořkla).Vmíchám protlak, zaliju vývarem, přidám bobkový list, osolím a opepřím. Přivedu k varu a nechám asi 15 minut provařit.
  4. Mezitím si připravím z oleje a mouky tmavou jíšku, kterou přes sítko přidám do polévky. Přihodím prolisovaný česnek a majoránku. Chvilku provařím.
  5. Nakonec ještě dochutím solí a pepřem a servíruju s cibulovými vdolky.

Suroviny na cibulové vdolky – cca. 15 ks:

  • 0,5 kg hladké špaldové mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 vejce
  • sůl
  • lžička cukru na kvásek
  • sezam, konopné semínko, mák
  • 1 sklenička cibulového čatní
  1. Připravím si kvásek z droždí, poloviny mléka a cukru.
  2. Vykynutý kvásek smíchám s prosátou moukou, zbytkem mléka, jedním vejcem, olejem a solí. Zpočátku je těsto hodně tekuté a chvíli trvá, než se vše propojí. Vznikne lepivé těsto, které zapráším na povrchu moukou, přikryju mísu utěrkou a nechám cca. 2 hodiny kynout v teple.
  3. Po vykynutí tvaruji kuličky, které dlaní zploštím, do středu dám lžičku cibulového čatní a zabalím do uzlíčku, tak aby náplň nevytekla.
  4. Rozpálím si troubu na 180°C.
  5. Hotové uzlíčky pokládám na pečícím papírem vyložený plech spojem dolů, potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu mákem, sezamem nebo konopným semínkem a peču cca. 15 – 20 minut do zlatova.