Kynutá bábovka a la Sicilia

Kynutá bábovka a la Sicilia

Mám ráda propojování nezvyklého a objevování rozmanitosti kombinací – v životě i v kuchyni. Výsledkem jedné okamžité inspirace je i tahle bábovka……je klasicky kynutá, ale namísto českého máku plněná mandlemi ze žhavé Sicilie a doplněná citronovou marmeládou s kardamomem.

Když jsem ji poprvé upekla, kluci byli právě na lyžích a pak, když se večer vrátili…….nezbyl ani drobeček. Na kost promrzlí, sedli k teplému čaji a přidávali si a přidávali………byla radost dívat se na ně. S ruměncem na tváři od sluníčka a větru, příjemně unavení a notně hladoví – prostě všechno spráskli a šli spát.

Ale určitě nemusíte čekat na další zimu, protože chutná i na jaře, v létě a na podzim. Máme vyzkoušeno!

Ingredience :

20 g droždí

2 lžíce cukru

500 g hladké mouky

250 ml mléka

1 lžička soli

1 sáček vanilkového cukru

4 lžíce rozpuštěného másla + trocha na potření

2 žloutky

máslo a hrubá mouka na vymazání formy

moučkový cukr na poprášení

 

Na mandlovou nádivku:

150 g změklého másla

120g přírodního krupicového cukru

3 středně velká vejce

120g mletých mandlí

lžičku mandlového likéru ( můžete vynechat)

 

+ troška citronové marmelády s kardamomem

 

  1. Droždí smíchám v misce se lžičkou cukru, lžičkou mouky a troškou vlažného mléka.
  2. Do velké mísy prosiju mouku, přidám zbytek cukru, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a lehce rozšlehané žloutky.
  3. Až vzejde kvásek, přidám ho do mísy k ostatním ingrediencím a zadělám těsto. Pěkně vařečkou, odspodu, tak aby se mohlo nadechovat. Přesně tak, jak naše prabáby zadělávaly na chleba. Pro toho, kdo to nedělá denně, je to velká dřina…. ale vytrvám a vypracovávám, dokud není těsto krásně hladké a lesklé. Potom ho lehce zapráším hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám někde v teploučku asi hodinu kynout.
  4. Mezitím si připravím mandlovou nádivku: v míse utřu máslo s cukrem do pěny, vezmu tyčový mixér se šlehací metlou a pomalu zašlehávám rozšlehaná vejce, tak, aby se mi důkladně spojila s utřeným máslem. Nakonec přidám mleté mandle, likér a důkladně promíchám.
  5. Vymažu si a vysypu bábovkovou formu. Ráda používám formy na malé bábovky – uvedené množství vystačí na 1 velkou klasickou bábovku nebo 4 malé. Troubu předehřeju na 180°C.
  6. Vykynuté těsto rozválím na obdélník/ v mém případě na 4. Jeho delší strana musí být dlouhá jako obvod bábovkové formy, raději o pár centimetrů více. Povrch potřu připravenou nádivkou a sroluju jako závin. Vložím do formy, ve spoji důkladně zmáčknu, to aby náplň příliš neutíkala. Nebojte se, i když se tak stane, vůbec nic se neděje, bábovka bude přesto dokonalá.
  7. Velkou bábovku peču necelou hodinu, malé o čtvrt hodiny méně. Raději hlídám a vyzkouším špejlí, zda je těsto upečené. Povrch bábovky bude křupavý a zlatavý.
  8. Vychladlou ji lehce posypu moučkovým cukrem a servíruju doplněnou o citronovou marmeládu s kardamomem, která se s mandlemi krásně propojí a celému dezertu dodá báječnou svěžest.