Španělsko má svou sušenou šunku jamón, Itálie zase prosciutto. A my v Monamy máme česká sušená kachní prsíčka, doma vyrobená….tak jednoduše, jak to jen jde……a tak dobrá, že to vypovědět snad ani nejde.

A jak je následně využít? To je už jen na vás – s pikantní marmoškou, medem, čatním nebo taky s křenem a podušeným jablíčkem. A nebo si udělejte slavnostní jednohubky, tak jako my.

Bylo to před jarním odjezdem na Sardinii, kdy zbýval v lednici poslední kousek. Venku bylo krásně, my betonovali základové pasy a v pauze si je vychutnali s pěkně vychlazenou plzní. Takhle zedničit, to bychom mohli každý den…..

Suroviny:

čerstvý kozí sýr

troška másla

bylinky na obalení – pažitka, koriandr, libeček, petrželka nebo směs ( to co máte nejraději)

cibulové čatní

pár plátků sušených kachních prsíček

  1. Utřu máslo a přidám k němu kozí sýr, pěkně zapracuju, ochutím zlehka solí a pepřem. Vytvaruju kuličky o velikosti vlašského ořechu a dám je vychladit do lednice.
  2. Pokrájím si bylinky na nudličky a vychladlé kuličky v nich obalím.
  3. Navrch stočím plátek kachního prsíčka a doprostřed vložím pikantní cibulové čatní.

Na sušená kachní prsíčka potřebuji:

400g kachních prsou s kůží

150g hrubozrnné mořské soli

75g krupicového cukru

snítku tymiánu

snítku rozmarýnu

2 pomeranče

  1. Kachní prsa očistím a případně vykostím.
  2. Smíchám sůl s cukrem, nasekaným tymiánem a rozmarýnem. Polovinu této směsi rozprostřu na plátěný ubrousek, navrch položím celá prsa a zasypu opět solnou směsí. Důkladně zabalím.
  3. Balíček vložím do skleněné nebo porcelánové misky, pokapu šťávou z pomerančů a zakryju folií. Teď už jen týden počkám……
  4. Prsíčka rozbalím, důkladně omyju studenou vodou a osuším.
  5. Uchovávám v lednici ve folii a krájím na ultra tenké, průsvitné plátky. Vydrží určitě 14 dní, ale zaručeně vám zmizí dřív. Nám teda vždycky.