Panna cotta

Panna cotta

Když chci udělat radost – nemluvím o ničem grandiózním ani ohromujícím, myslím takovou tu malou radost, která potěší, zahřeje u srdce a vy víte, že ten druhý vás má rád a záleží mu na vás – pak udělám panna cottu – skleničku bohaté smetany s pravou vanilkou korunovanou svěží marmeládou.  Pro každého jednu, pro každého jedinečnou. Tak, aby si s ní mohl zalézt do koutka a lžičkou pomalu vychutnávat každé sousto.

Panna cotta je mazlivá záležitost. Jak stvořená pro vyznání lásky. Její příprava je jednoduchá, stačí pár surovin a vykouzlíte jeden z nejlepších dezertů na světě.

Suroviny :

2 lžičky jemně mleté želatiny
500ml smetany ke šlehání
40g prosátého moučkového cukru
1 vanilkový lusk

100g malinové, ostružinové nebo višňové marmelády

  1. Do misky dám 2 lžíce vody a vsypu želatinu. Nechám 5 minut stát, želatina vodu nasákne.
  2. Smetanu vliju do rendlíku, přidám cukr a rozpůlený, vyškrábnutý vanilkový lusk a pomalu zahřívám až k varu. Občas zamíchám.
  3. Přidám želatinu a necelé dvě minutky povařím, aby se důkladně rozpustila.
  4. Naliju do skleniček, nechám zchladnout a dám minimálně na 4 hodiny chladit do lednice.
  5. Před podáváním ozdobím malinovou nebo višňovou marmeládou.

A nebo:  vliju panna cottu do formiček lehce vymazaných olejem a po vychlazení v lednici opatrně vyklopím. Marmeládu lehce naředím vodou, svařím, nechám vychladit a dezert na talíři studenou omáčkou přeliju.

Na výlety si panna cottu připravím do malých kelímků, vezmu piknikovou deku a vykouzlím hravě parádní zakončení stolování v trávě.