Kynuté švestkové knedlíky s povidly

Kynuté švestkové knedlíky s povidly

Měli jsme o víkendu rodinnou veselici. Kulatiny…..spousta hostů, nepřeberné množství jídla, pití, zvuků, emocí, půlnočních rozhovorů a tanečků nad ránem. A pak v neděli, když jsme se unavení vrátili domů……ráda bych uvařila. Leč nebyla vůle a tak jsme se spokojili jen s dovozem pomalu stydnoucí pizzy v papírové krabici.

Kdybych však měla kouzelný ubrousek, mohla si přát každé přání a ono se splnilo…… na našem stole by se kouřilo z velké mísy plné knedlíků s povidly. Zabořili bychom vidličky do nadýchaného těsta a nechali v puse rozpouštět povidla smíchaná s čerstvými švestkami.  To by byla ta největší vzpruha a prvotřídní jídlo, které dokáže zakončit náročný víkend.

Letos jsme je vařili už několikrát a když o nich teď píšu…….dozajista vím, že tento týden si je dopřejeme ještě jednou a naposled. A pak se už budeme zase těšit na příští rok…..

Suroviny

  • 500g polohrubé mouky + něco na poprášení válu
  • 20g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 20 vypeckovaných švestek
  • 200g švestkových povidel
  • 100g krupicového cukru
  • 150g másla
  • trocha mleté skořice
  • zakysaná smetana k podávání
  1. Z poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek. Musím ho hlídat, protože se mi pravidelně stává, že uteče. No holt, multitasking mi nefunguje na 100%.
  2. Mouku si prosiju do mísy, přidám zbylé mléko, kvásek, vajíčko a sůl. Vypracuju vařečkou těsto a nechám na teplém místě kynout – hodinku, dvě.
  3. Těsto pak rozdělím na 3 části a rozválím tak, abych mohla každý díl rozdělit na 6 čtverečků o velikosti cca. 8x8cm. Do každého čtverečku usadím půlku švestky, přidám lžičku povidel a přiklopím další půlkou švestky. Opatrně vytvaruju knedlíky a nechám je na pomoučené ploše ještě 15 minut kynout.
  4. Mezitím si dám vařit velký hrnec lehce osolené vody. Knedlíky vhazuju do vroucí vody a vařím asi 8 minut, dokud nevyplavou. Hned po uvaření a výlovu cedníkem, je propíchám vidličkou, aby upustily páru a zůstaly nadýchané.
  5. Servíruju lehce posypané skořicí a krupicovým cukrem, přelité máslem a doplněné kopečkem zakysané smetany.