Pomerančové bábovičky ze špaldové krupice
Už je tady za chvilku. Pár týdnů a začíná citrusová sezóna. Když u nás začne padat první sníh, dole na jihu, ve Španělsku, Portugalsku, Itálii a na Sicílii právě začíná sklizeň mandarinek, následovaná pomeranči, grepy, cedráty, mandaranči, citróny a limetkami. Když u nás příroda přechází z podzimu do zimního spánku, pár stovek kilometrů jižněji sběrači plní koše a bedýnky kulatými sluníčky, které putují až sem k nám, aby nám připomněly, že se vánoce blíží.
Dnešní recept je ideální pro pošmourné podzimní dny, kdy zamračené nebe nedá příliš sluníčku vykouknout a spíš se ještě víc zatáhne a spustí na zem déšť. Pak je nejlepší sednout s knížkou, zachumlat se pod dekou, válet se na hromadě s dětmi, prohlížet stará alba fotek a jednoduše si pohovívat. Přidejte k tomu voňavou kávu nebo čaj a malé vláčné bábovičky, které se rozplývají na jazyku a šťavnatě chutnají po pomerančích. Hned je ten podzim hezčí…….
Ingredience – na cca. 18 ks malých báboviček nebo 1 klasickou
- 160 g másla
 - 250 g cukru
 - 3–4 vejce
 - 500 g tvarohu
 - špetku soli
 - 300 g špaldové krupice
 - 200g pomerančové marmelády
 - prášek do pečiva
 - máslo a hrubou mouku na vymazání formy
 - lučina, vanilkový cukr, pomerančový extrakt, pomeranč
 
- Troubu si předehřeju na 170 stupňů.
 - Do velké mísy dám změklé máslo, cukr a žloutky a vše vyšlehám do světlé pěny.
 - V druhé míse utřu tvaroh se špetkou soli a pak přidám marmeládu. Vše důkladně rozmíchám. Pokud děláte bábovičky dětem, je lepší rozmixovat – v těstě pak nezůstanou kousky kůry, které děti zrovna nemusí. Tvaroh přidám ke žloutkové pěně a zlehka promíchám.
 - Špaldovou krupici promíchám s práškem do pečiva, přidám do mísy a opět promíchám. Na závěr přidám vyšlehané bílky a velmi zlehka spojím dohromady. Vznikne husté vláčné těsto.
 - Vymažu si a vysypu bábovkovou formu/ formičky. Těsto vystačí na jednu velkou bábovku nebo cca. 18 mini báboviček.
 - Velkou bábovku peču necelou hodinu, malé bábovičky 25 minut. Na závěr raději vyzkouším, zda je těsto upečené pomocí špejle. Když na ní ulpí jen malé drobečky krupice, je hotovo. V případě, že vytáhnete špejli obalenou těstem, nechte péct ještě dalších 5 minut a opakujte test. Dejte pozor, ať bábovku příliš nevysušíte, ztratila by svou vláčnost.
 - Když vám bábovka nezmizí hned první den (a o tom dost pochybuju), zabalte ji do folie a uchovávejte v lednici. Vydrží tak i 3 dny a neztratí nic na své dokonalosti.
 
Něco navíc: Utřete lučinu s vanilkovým cukrem a kapkou pomerančového extraktu, do důlku cukrářským sáčkem vstříkněte trochu krému a ozdobte kouskem čerstvého pomeranče.
Pěkné těšení na vánoce přeju a krásný prodloužený víkend!



