Už je tady za chvilku. Pár týdnů a začíná citrusová sezóna. Když u nás začne padat první sníh, dole na jihu, ve Španělsku, Portugalsku, Itálii a na Sicílii právě začíná sklizeň mandarinek, následovaná pomeranči, grepy, cedráty, mandaranči, citróny a limetkami. Když u nás příroda přechází z podzimu do zimního spánku, pár stovek kilometrů jižněji sběrači plní koše a bedýnky kulatými sluníčky, které putují až sem k nám, aby nám připomněly, že se vánoce blíží.

Dnešní recept je ideální pro pošmourné podzimní dny, kdy zamračené nebe nedá příliš sluníčku vykouknout a spíš se ještě víc zatáhne a spustí na zem déšť. Pak je nejlepší sednout s knížkou, zachumlat se pod dekou, válet se na hromadě s dětmi, prohlížet stará alba fotek a jednoduše si pohovívat.  Přidejte k tomu voňavou kávu nebo čaj a malé vláčné bábovičky, které se rozplývají na jazyku a šťavnatě chutnají po pomerančích. Hned je ten podzim hezčí…….

Ingredience – na cca. 18 ks malých báboviček nebo 1 klasickou

  • 160 g másla
  • 250 g cukru
  • 3–4 vejce
  • 500 g tvarohu
  • špetku soli
  • 300 g špaldové krupice
  • 200g pomerančové marmelády
  • prášek do pečiva
  • máslo a hrubou mouku na vymazání formy
  • lučina, vanilkový cukr, pomerančový extrakt, pomeranč
  1. Troubu si předehřeju na 170 stupňů.
  2. Do velké mísy dám změklé máslo, cukr a žloutky a vše vyšlehám do světlé pěny.
  3. V druhé míse utřu tvaroh se špetkou soli a pak přidám marmeládu. Vše důkladně rozmíchám. Pokud děláte bábovičky dětem, je lepší rozmixovat – v těstě pak nezůstanou kousky kůry, které děti zrovna nemusí. Tvaroh přidám ke žloutkové pěně a zlehka promíchám.
  4. Špaldovou krupici promíchám s práškem do pečiva, přidám do mísy a opět promíchám. Na závěr přidám vyšlehané bílky a velmi zlehka spojím dohromady. Vznikne husté vláčné těsto.
  5. Vymažu si a vysypu bábovkovou formu/ formičky. Těsto vystačí na jednu velkou bábovku nebo cca. 18 mini báboviček.
  6. Velkou bábovku peču necelou hodinu, malé bábovičky 25 minut. Na závěr raději vyzkouším, zda je těsto upečené pomocí špejle. Když na ní ulpí jen malé drobečky krupice, je hotovo. V případě, že vytáhnete špejli obalenou těstem, nechte péct ještě dalších 5 minut a opakujte test. Dejte pozor, ať bábovku příliš nevysušíte, ztratila by svou vláčnost.
  7. Když vám bábovka nezmizí hned první den (a o tom dost pochybuju), zabalte ji do folie a uchovávejte v lednici. Vydrží tak i 3 dny a neztratí nic na své dokonalosti.

Něco navíc:  Utřete lučinu s vanilkovým cukrem a kapkou pomerančového extraktu, do důlku cukrářským sáčkem vstříkněte trochu krému a ozdobte kouskem čerstvého pomeranče.

Pěkné těšení na vánoce přeju a krásný prodloužený víkend!