Víte, co je stejně jednoduché jako drobenkový koláč, zato na první pohled luxusnější a nápaditější? Čím potěšíte každou návštěvu a co nezasytí na celé odpoledne, ale jen pošimrá chuťové buňky, osvěží a povznese?  No přece, Galette!

A hlavně k její přípravě potřebujete doslova jen pár surovin, které určitě doma vždycky najdete. Hotové křehké těsto můžete dokonce zamrazit a použít až za pár týdnů. Galette je francouzský křehký koláč plněný nejrůznějším ovocem…..záleží jen na sezóně a vaší chuti.

Rebarbora je teď ještě křehká a sklizeň jahod na svém vrcholu, proto jsem neváhala ani chvíli, co tentokrát do náplně použiju. Skládání rebarborových stonků „ do stromečku“ mi připomnělo nestárnoucí krásu dřevěných parketových podlah ve francouzských činžácích a výsledná galette byla jako upečená v kavárničce kousek od Montmartre ………  ……….nezapomenutelný zážitek.

Suroviny

na křehké těsto, vystačí na 2 galette :

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 200 g studeného másla

na náplň, také na 2 galette :

  1. Je nespočet receptů na přípravu křehkého těsta. Já ho trošku šidím a připravuju v robotu. Dodržuju však důsledně základní pravidlo : těsto nepřepracovat! Pozor – bude to opravdu rychlý……
  2. Do kuchyňského robotu (mixéru) vsypu mouku, cukr i sůl a zapnu na pár vteřin na maximum, aby se mouka provzdušnila. Poté přidám studené máslo (právě vytažené z lednice) nakrájené na kostky a nechám opět pár vteřin prohnat pod noži mixéru.
  3. Nakonec přidám přibližně 100ml hodně studené vody a opět robot zapnu. Nechám chvíli, dokud se těsto nezačne spojovat, poté vyjmu ven a pouze několika tahy ho spojím do jedné hmoty. Rozdělím na 2 stejné poloviny, zabalím do folie a nechám alespoň hodinu odpočinout v lednici. Můžete si těsto připravit i několik dní dopředu nebo zamrazit. Pak sáhnete do zásob a máte téměř hotovo, protože druhá část receptu je snad ještě rychlejší.
  4. Odleželé těsto vyválím do kruhu o výšce 2-3mm ( nejlépe přímo na pečícím papíře….později se koláč hůře přesouvá), doprostřed rozetřu jahodovou marmeládu tak, aby mi zůstal asi dvoucentimetrový okraj prázdný. Pokladu rebarborou, přeložím okraje koláče přes náplň, potřu rozšlehaným vajíčkem a okraj i samotnou rebarborovou náplň posypu cukrem.

Vložím do vyhřáté trouby na 180°C a peču necelou hodinu, dokud okraje nezezlátnou a náplň krásně nezměkne.

Můj tip : K podávání je skvělá zakysaná smetana nebo hustý bílý jogurt, který zakulatí kyselost rebarbory.