Poprvé jsem se s ní setkala na studentské praxi ve Franckém Švýcarsku, v hotelu, který v tehdejší době patřil k nejlepším v celém Německu. V době, kdy byl komunismus čerstvou minulostí a já ještě neopeřeným ptáčetem, které se teprve rozkoukává po světě.

Starý pán Feiler vzal každé ráno do ruky košík a ještě za ranní rosy sbíral po lukách a lesích bylinky a čerstvé houby, které ten samý den dostávali hosté coby největší pochoutku na svůj stůl. Jedním z častých jarních dezertů byla právě kosmatice. Jídlo, které je tak jednoduché a tak dobré, že jsem jen v údivu zůstala stát, když jsem poprvé ochutnala.

Od té doby každý rok, když kvete bez, neopomenu ji alespoň jednou připravit. Za chvíli je po sezóně, tak zkuste hned dnes nebo zítra vyrazit na bezové květy a udělejte ji. Zabere vám v kuchyni opravdu jen chvilku a věřím, že vás uchvátí, tak jako mě.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • hladká mouka
  • 1 lžíce medu
  • 10 velkých lat černého bezu
  • kokosový olej bez příchuti
  1. Ze všech surovin si připravím v misce řídké těstíčko.
  2. V pánvi si rozehřeju kokosový olej, laty černého bezu namáčím v těstíčku držíc za stopku a smažím v rozpáleném oleji dozlatova. Odstřihnu stopku a pak osmažím i z druhé strany.
  3. Kosmatice je nejlepší v kombinaci s jahodami, lehce posypaná cukrem. Příznivci Kanady můžou na přelití použít javorový sirup, zastánci domoviny náš český med.
  4. A my v Monamy doporučujeme zapíjet limonádou z voňavého jahodového sirupu.