Srpen…..to jsou pro mě rána, kdy vyběhnu pro čerstvou zeleninu a ovoce do zahrady ještě pořád naboso, do trávy plné ranní rosy, která většinu dní tak osvěží a probere, že proběhnout se tam a zpět bohatě stačí.

A pak to jsou večery, kdy už je cítit za zády studený dech přicházejícího podzimu, zkracující se dny dávají tušit, že brzy bude tento čas hojnosti naplněn. Proto si myslím, je naprostá nutnost pořádně si užít vaření venku a nabrat si všechnu tu čerstvost a sílu letního dne plnými doušky. Tak, abychom měli v zimě kde brát.

Proto, jen pozvěte pár přátel na sobotu, rozsviťte lampiony, dětem udělejte stezku odvahy a pak se všichni posaďte ke kulatému stolu a odměňte se. Dejte nohy nahoru, koukejte na hvězdy a užívejte těch posledních pár prázdninových dní. Naplno a bez kompromisů…..

Suroviny na marinádu – cca. 500g masa:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa balsamico
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 2 špetky soli
  • 1 lžíce medu

Suroviny na špíz a přílohu – 4 porce:

  • 4 malé  červené cibule, nakrájené na čtvrtky
  • 500 g vepřové panenky, nakrájené na větší kostky
  • 2 velké žluté papriky
  • 200 g sušených jedlých kaštanů
  • Ocet balsamico
  • Světlý třtinový cukr

K podávání:

  • Cherry rajčátka na větvičce
  • Fíkové čatní
  • Pečené brambory nebo křupavý chléb
  1. Ráno v den grilovačky si připravím marinádu a naložím maso. Jednoduše smíchám všechny přísady na marinádu v jedné misce a lehce je vyšlehám metličkou, tak aby se chutě parádně propojily. Vepřovou panenku nakrájenou na větší kostky v marinádě vykoupu, vložím do misky a nakonec zaliju zbytkem marinády. Nechám v chladu odpočívat až do večera.
  2. Také uvařím v osolené vodě sušené kaštany ( cca. 10 minut), vodu sliju a nechám pod pokličkou vychladnout.
  3. Nejméně hodinu před samotným grilováním vyjmu maso z lednice a nechám při pokojové teplotě. Získá tak správnou startovní kondici pro tepelnou přípravu. Vzhledem k tomu, že na špízu bude také zelenina, je tento krok důležitý pro správné propečení všech zúčastněných surovin.
  4. Pak si připravím karamelizované kaštany. Na pánvi rozehřeju třtinový cukr a míchám, dokud nezíská karamelovou barvu. Za stálého míchání přidám balsamico ( pozor prská to!), vymíchám dohladka, přihodím kaštany a pěkně je obalím. Chvíli nechám prohřát a odstavím z ohně. Na množství cukru a balsamica se mě neptejte, dělám to podle oka. Prostě tak akorát.
  5. Na jehlu střídavě napíchnu kousky masa, papriky a cibule. Na závěr můžu potřít zbylou marinádou……každý podle chuti.
  6. Při grilování přihodím ke konci větvičku s cherry rajčaty, k podávání doplním fíkovým čatní, karamelizovanými kaštany a pečenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem.