Dušené hovězí v mrkvi s pomerančovou marmeládou

Dušené hovězí v mrkvi s pomerančovou marmeládou

Tohle jídlo je naší velkou stálicí. Dušené hovězí děláme na tisíc a jeden způsob. Taky si ho připravujeme do sklenic, když vyrážíme na cesty. Ono totiž…..cestování mu nevadí a konzumace 4 až 5 den po uvaření po pobytu v zavařené sklenici, to je pro něj značka ideál.

A navíc, není vůbec složité ho připravit. Bude stačit jeden hrnec, půlhodinka práce a pak netrpělivé čekání, až se domem začne linout ta charakteristická vůně dušeného a mrkvičky. Pokud vás doma není tolik strávníků a porce masa by byla příliš velká, nezmenšujte prosím gramáže. Udělejte si plný hrnec a  co nesníte, dejte do mrazáku. Uvidíte, že za týden přijde hotový oběd vhod.

 

Ingredience:

  • 1 kg zadního hovězího – malinko prorostlého, aby pustilo šťávu
  • 2 velké červené cibule
  • 1l poctivého hovězího vývaru
  • 4 větší mrkve – oloupané a pokrájené zešikma na větší kousky
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 bobkové listy, sůl, pepř
  • 220 g pomerančové marmelády
  • 2 kostičky kvalitní hořké čokolády (70%)
  • 6 lžic kvalitního slunečnicového oleje
  1. Maso si očistím a pokrájím na větší kostky – asi jako na guláš.
  2. Červenou cibuli oloupu a nakrájím na měsíčky. V pořádném litinovém hrnci rozpálím olej, přisypu cibuli a smažím dozlatova.
  3. Pak přidám kostky masa a opeču tak, aby se pěkně zatáhlo.
  4. Poté podliju vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přidám tymián, bobkový list, osolím a opepřím.
  5. Rozpálím si troubu na 150°C. Teď je čas přidat k masu a cibuli pokrájenou mrkev. Hrnec přiklopím pokličkou, přivedu k varu a vložím do rozehřáté trouby, kde pomalounku dusím 2 – 3 hodiny. Záleží, jak moc spěchám. Platí tu však přímá úměra, že delší čas, dělá lepší jídlo.
  6. Občas je dobré nakouknout pod pokličku, zamíchat a případně dolít vývarem. Poslední půlhodinu sundám pokličku a nechám tekutinu mírně redukovat, abych získala hustší šťávu.
  7. Nakonec, až vyndám hrnec z trouby, zamíchám do jídla skleničku pomerančové  marmelády a 2 kostičky hořké čokolády.
  8. Nejlepší přílohou je rýže nebo šťouchané brambory.

Můj tip : Pokud máte čas uvařit si  den předem, udělejte to. Ono, totiž druhý den je to……no prostě mana v puse, chutě se krásně propojí, vše se rozleží. Pohádka!